Hormonul de creștere (GH) este un hormon endogen eliberat de glanda pituitară. Producerea acestuia este cea mai intensă în timpul copilăriei și a pubertății, și scade încet odată cu vârsta. Este responsabil pentru creșterea fizică a metabolismul și pentru mai mulți factori asociați cu sănătatea în general.

Rolurile GH includ:

• Creșterea sintezei proteinelor
• Utilizarea acizilor grași
• Creșterea transportului de aminoacizi
• Promovarea lipolizei
• Reducere utilizarea carbohidraților pentru energie

Cantitatea de grăsime din corp este direct legată de producția de GH. Cei cu niveluri mai mari de grăsime corporală vor avea probabil o producție deficitară. Potrivit unui studiu, persoanele cu o valoare de 3 ori mai mare a cantității de grăsime în zona burtei comparativ cu grupul de control, au avut jumătate din cantitatea de GH.

Iată câteva modalități de a stimula în mod natural producerea:

Dietă și suplimente

Ca regulă de bază, nivelurile mai ridicate de insulină vor diminua activitatea hormonului de creștere. Deci, consumul de carbohidrați rafinați trebuie limitat. Postul intermitent este o metodă bună de a controla nivelurile de insulină și de a crește eliberarea de GH. L-Glutamina și L-Arginina pot contribui la creșterea eliberării GH. S-a dovedit că, chiar și o cantitate relativ mică de glutamină (2000 mg), va crește concentrațiile plasmatice ale GH.
Arginina crește nivelurile de GH în timpul repausului cu cel puțin 100%.
Alfa-cetoglutaratul de arginină stimulează, de asemenea, producerea de IGF-1 și GH.

Antrenament

Antrenamentul de forță este una dintre cele mai eficiente modalități de a crește în mod semnificativ nivelul de GH (de la 300% la 500%). Cu cât exercițiul este mai intens și mai greu, cu atât mai mult GH este eliberat. Problema este că în timpul antrenamentelor lungi se eliberează și cortizon, iar acesta împiedică testosteronul și GH-ul.
Pentru o rentabilitate maximă a investiției, încearcă să ai antrenamente scurte și intense.

Somnul și stresul

GH este eliberat natural într-o manieră pulsatilă. Aceasta înseamnă că eliberarea de GH are loc în serii scurte, în loc de o eliberare constantă. Peste jumătate din producția noastră naturală de GH are loc în timpul somnului profund. Se recomandă între 7 și 9 ore pe noapte pentru un nivel optim.
Pe măsură ce îmbătrânim, nivelurile GH scad, este vorba despre un efect direct al concentrațiilor mai mici în timpul acestor serii, și nu o scădere a numărului de serii în sine.